Crea sito
View unanswered posts | View active topics It is currently 22/04/2018, 18:24Reply to topic  [ 5 posts ] 
 Legea securitatii cibernetice 
Author Message

Joined: 05/04/2014, 21:27
Posts: 15
Legea securitatii cibernetice a trecut de Parlament

Iata ce putem citi la Controversata lege a securitatii cibernetice a trecut de Parlament. Ce consecinte va avea pentru romanii care stau pe net

Image

Dupa deputati, si senatorii au adoptat legea care ar urma sa le permita serviciilor secrete sa intre in calculatoarele romanilor.

Criticata de adeptii intimitatii pe Internet si laudata de cei ai securitatii informatice, legea securitatii cibernetice a fost adoptata vineri de Senat, camera decizionala in acest caz. Legea mai trebuie acum doar sa fie promulgata de noul presedintele al Romaniei – afara de cazul in care Klaus Iohannis va fi de acord cu argumentele celor care spun ca legea le va permite serviciilor sa intre in calculatoarele cetatenilor.

Odata adoptata, legea ar infiinta un "Sistem National de Securitate Cibernetica", condus de un "Consiliu Operativ de Securitate Cibernetica", format din reprezentanti ai MApN, MAI, MAE, MSI, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT si condus de consilierul prezidential pentru aparare si securitate nationala. Prevederea care a starnit cea mai multa indignare nu e insa aceasta, ci cea de la articolul 17, care ii obliga pe providerii de Internet sa ajute institutiile statului sa aiba acces la datele abonatilor.

Mai precis, articolul 17 al legii spune ca “Pentru realizarea securitatii cibernetice, detinatorii de infrastructuri cibernetice au urmatoarele responsabilitati: a) sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii”.

Gasiti aici textul complet al legii

In vara lui 2014, inainte ca legea sa fie adoptata tacit de Camera Deputatilor, au aparut mai multe critici, atat la adresa formei legii, cat si a faptului ca societatea civila nu a fost in niciun fel consultata atunci cand s-a redactat actul legislativ. Asociatia pentru Tehnologie si Internet cerea atunci ca securitatea informatica sa nu fie asigurata de serviciile secrete, ci de organisme civile. Ideea s-a transformat si intr-un amendament propus de deputatul PNL Daniel Iane, care a fost insa respins in comisii.

Iata si ce putem citi la Legea securităţii cibernetice a fost adoptată în unanimitate. Serviciile secrete au acces la informaţii de internet şi telefonie

Legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor pe 17 septembrie, apoi a ajuns la Senat, iar astazi a fost adoptata cu unanimitate de voturi, ceea ce înseamnă că Puterea şi Opoziţia şi-au dat mâna, lucru recunoscut şi de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: „A fost o decizie politică pe care au respectat-o toate partidele“. Legea poate fi contestată, în următoarele cinci zile, la Curtea Constituţională, însă e greu de crezut că vreun partid politic va apela la acest demers din moment ce a existat unanimitate de voturi în plen. :whistle:


19/12/2014, 18:40
Profile

Joined: 05/04/2014, 21:27
Posts: 15
Partidul National Liberal a sesizat marti Curtea Constitutionala asupra Legii privind securitatea cibernetica a Romaniei.

PNL argumenteaza ca aceasta lege restrange, in mod mascat, "drepturi si libertati ale cetateanului prin permiterea accesului la intrastructura cibernetica si la datele continute in baza unei simple motivari comunicate de institutiile abilitate si nominalizate prin lege fara existenta unei aprobari judecatoresti".

Liberalii considera ca aceasta lege ofera, "sub pretextul protectiei impotriva atacurilor cibernetice", posibilitatea accesarii oricarui fel de date "la bunul plac al puterii executive, fara existenta vreunui control al societatii civile".

"Intreaga arhitectura a actului normativ este de natura a permite incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, fara a exista un remediu eficient impotriva unor astfel de incalcari", se arata in sesizarea transmisa de PNL Curtii Constitutionale.

Sesizare CCR pe legea securitatii cibernetice :suicide:


24/12/2014, 21:50
Profile
Traducator

Joined: 19/07/2014, 20:54
Posts: 103
Location: My mind
Noutăţi? Ce s-a mai întâmplat?

_________________
Image
https://www.facebook.com/pages/Fr%C3%A2 ... 5672225438 poezii de-ale mele


29/12/2014, 13:03
Profile

Joined: 05/04/2014, 21:27
Posts: 15
Iata cum iti citeste SRI mesajele din telefon si calculator si care sunt aparatele vulnerabile

Serviciul Roman de Informatii (SRI) investeste sume considerabile in aplicatii software care sa permita inclusiv clonarea cartelelor SIM si accesarea mesajelor trimise pe Facebook si pe WhatsApp de pe telefonul mobil.

Unitatea Militara 0929 a SRI, din Capitala, vrea sa cumpere cateva aplicatii software pentru investigarea telefoanelor mobile si a tabletelor. Printre altele, institutia isi doreste un sistem de analiza capabil sa extraga, din memoria terminalelor mobile, informatii privind agenda telefonica, registrul de apeluri, SMS-urile primite, conturile de e-mail si parolele utilizate, ultimele pagini de internet, precum si fisiere audio, foto si video. In paralel, va putea recupera chiar si fisierele sterse sau protejate.

Image

Interesant este si faptul ca sistemul va avea si un kit pentru clonarea cartelelor SIM, probabil pentru a receptiona toate apelurile primite sau emise de urmariti. De asemenea, dupa cum se arata intr-un document oficial, va include si un program compatibil cu numeroase aplicatii pentru telefoanele cu sisteme de operare Android si iOS, printre care Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Google Maps si Viber.

Mai mult, programul se va putea conecta la terminalele echipate cu procesoarele „9700 (Blackberry clona), 9800 TV (Blackberry clona), BWM 760, F699 Ferrari, F938 Ferrari, Ferrari F2010, Ferrari F918, H808 (HTC Tatto clona), i8 (iPhone 4 clona)”, insa nu se va limita la acestea, potrivit aceluiasi document. Datele din telefoanele si tabletele “suspecte” vor putea fi exportate in rapoarte de tip document, compatibile Microsoft Office.

Reprezentantii UM 0929 au solicitat ca „analiza mediilor de stocare şi achiziţia datelor sa poata fi efectuata la nivel fizic sau logic”. In posesia institutiei va mai ajunge si o alta aplicatie software de investigatie a telefoanelor mobile, tabletelor, iPad-urilor si eReader-urilor, care, de asemenea, va “permite clonarea cartelelor SIM pentru cel putin urmatoarele tipuri de retele: GSM, CDMA”.

Un alt sistem pe care il doreste respectiva unitate militara a SRI, pentru analiza echipamentelor folosite in domeniul telecomunicatiilor, va putea extrage, din memoria smartphone-urilor si a tabletelor, inclusiv “informatii referitoare la conturile utilizate pe retelele de socializare”. Institutia va avea si o aplicatie software utilizata de autoritatile din tarile membre NATO si UE, care va putea sa colecteze si sa examineze “datele de la o gama larga de computere sau servere, telefoane mobile si tablete pentru o varietate larga de sisteme de operare (toate versiunile de Windows, toate versiunile de Linux, iOS, Android)”, potrivit reprezentantilor UM 0929.

Institutia publica si-a propus sa cumpere in acest an mai multe pachete software, echipamente si sisteme informatice, printre care se numara si cele care vizeaza telefoanele mobile si tabletele, fiind dispusa sa plateasca, in total, aproximativ 1,2 milioane de lei. Toate acestea vor fi achizitionate in cadrul proiectului “Sistem national de protectie a Infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, scrie stiripesurse.ro

Image
Image
Image


07/06/2015, 21:06
Profile

Joined: 05/04/2014, 21:27
Posts: 15
Legea 235/2015 - Legea Big Brother a fost publicata in Monitorul Oficial

Legea 235/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice


16/10/2015, 20:12
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software | Filme Online